Takaisin etusivulleDominante 40 v. – FANFARIUM


Dominanten 40-vuotisjuhlakonserttien sarja jatkui lokakuun lopussa Fanfarium-konsertissa, kun Dominante ja Suomalainen barokkiorkesteri tekivät historiaa ja esittivät sekakuorolle ja periodisoittimille sävellettyä musiikkia muun muassa Jussi Chydeniukselta.

Konsertin suunnittelu aloitettiin vuonna 2013, jolloin Dominante ja Suomalainen barokkiorkesteri päättivät juhlavuosiin liittyvästä yhteistyöstä. Viime vuonna FiBO juhlisti 25-vuotista taivaltaan ja tuolloin järjestettiin C. H. Graunin Der Tod Jesu -passiokonsertit Turussa ja Helsingissä. Dominanten juhlavuoden konsertin keskiöksi päätettiin uuden sekakuorolle ja barokkiorkesterille sävelletyn musiikin kantaesittäminen. Sopimukset tehtiin muusiikko-säveltäjä Jussi Chydeniuksen sekä säveltäjä-kapellimestari Ville Matvejeffin kanssa. Konsertissa kuullaan kuitenkin vain Chydeniuksen tuore teos, sillä Matvejeffin sävellys ei valmistunut määräaikaan mennessä.

Chydenius sävelsi teoksen De profundis, jonka tekstinä on psalmi 130 (Syvyydestä minä huudan sinua, Herra | lat. De profundis clamavi ad te, Domine). Psalmi on yksi jo vanhan kirkon ajalla tunnetuista katumuspsalmeista.

"Paitsi rukouksena, ajattelen tämän tekstin hätähuutona. Mitä tehdä, kun maailma on synkkä, eikä ole ketään, kehen nojata? Meistä moni turvautuu hädän hetkellä rukoukseen ja saa siitä lohtua. Aina on toivoa. -- Halusin, että teos huokuu surua ja epätoivoakin, mutta on samalla toiveikas - edes hetkellisesti - ja katsoo tulevaisuuteen. Aina on toivoa."

(Jussi Chydenius sävellyksestään)Tuoreen tilaussävellyksen vastapainoksi konsertissa kuultiin yhteisesityksinä kaksi G. F. Händelin anthemia, Zadok the Priest ja The King Shall Rejoice, jotka sävellettiin Ison-Britannian kuningas Yrjö II:n kruunajaisiin vuonna 1727. Händel sävelsi kruunajaisiin yhteensä neljä anthemia, ja näistä Zadok the Priest on esitetty kaikissa kruunajaisissa siitä lähtien. Ohjelmassa oli myös maailmassa suuressa nosteessa olevan amerikkalaisen säveltäjän ja sovittajan, Nico Muhlyn, teos Preservation, joka käsittelee Raamatun Toisen Mooseksen kirjan tekstiä. Tekstissä kerrotaan Jaakobin lukuisista jälkeläisistä israelilaisten Egyptin orjuuden aikaan. Muhly on lisännyt teokseen myös vanhojen rukouskirjojen litanioita, joissa ylistetään hedelmällisyyden runsautta.

FiBO:n omana numerona konsertissa kuultiin J. S. Bachin Orkesterisarja nro. 3, D-duuri. Tämä sarja on säveltäjän neljästä orkesterisarjasta todennäköisesti suosituin kuuluisan Air-osan vuoksi. Dominante esitti konsertissa lisäksi a cappella Jaakko Mäntyjärven teokset CCCX ja Alleluia delle pietre dure.

Konserttia voisi pitää fanfaarinomaisena kajahduksena Dominanten juhlavuoteen, joka huipentuu marraskuisessa JUBILEUM-juhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa.

Dominante 40 v. – FANFARIUM
su 25.10.2015 klo 18 Johanneksenkirkko, Helsinki
Dominante ja Suomalainen barokkiorkesteri
Seppo Murto, kapellimestari

Liput:
17,50-43,50 e Lippupisteestä (sis. palvelumaksut)
15,00-40,00 e ovelta ja Dominanten nettikaupasta
Konsertti Facebookissa


Lisätiedot ja yhteydenotot:
Markku Rämö, intendentti
intendentti (at) dominante.fi
050 408 7250